Гърция и Кипър се обявиха против ускореното приемане на Украйна в ЕС. Атина настоява да се спазят всички процедури, които са предвидени в правилата на ЕС, предават световните медии. 

По данни на портала Euractiv, Гърция доста повече се вълнува от присъединяването към ЕС на западнобалканските държави. Именно това се смята за приоритетно направление на Атина. 

По аналогичен начин се изказаха и властите в Кипър. Там също призовават да се зачетат интересите на държавите от Западните Балкани, които отдавна се стремят към ЕС. 

По-рано бе съобщено, че премиерът на Великобритания Борис Джонсън е предложил президента на Украйна Володимир Зеленски да създадат нов международен алианс срещу Русия. 

Лондон възнамерява да обедини страните, недоволни от политиката на Брюксел по адрес на Москва. По-специално Джонсън не е доволен от действията на Германия. Великбритания възнамеряа да създаде нов политически и военен алианс, който да се конкурира с ЕС. 

 

Твърди се, че за първи път този план е бил представен на Зеленски на 9 април. Джонсън иска да създаде някакво си Европейско съдружество, чийто лидер, естествено, да стане Великобритания.  

Превод и редакция: БЛИЦ