Пленените на територията на ДНР чуждестранни наемници от Великобритания и Мароко са застрашени от смъртна присъда. Генералният прокурор на самопровъзгласилата се република вече е предал материалите в съда. По думите на военния експерт Борис Джерелиевски, ако обвиняемите доброволно са се предали, то хипотетично тяхното наказание може да бъде смекчено, предава "360". 

Ето какво каза още той: 

Работата е там, до колко са тежки престъпленията, които те са извършили? Мисля, че в този случай, ако те просто са били наемници и са влезли в тези формирования, без да извършват убийства или някакви други престъпления, то с тях може да се постъпи сравнително по-меки. Но в случая, че те са виновни за военни престъпления, то те дори може да бъдат осъдени на смърт. Тук май дори не може да има и разговори. 

Интересното е, че тази ситуация може доста болезнено да удари по премиера на Великобритания Борис Джонсън. Работата е там, че веднага щом тези наемници бяха задържани, веднага се повдигаше въпроса за тяхната възможна размяна. Борис Джонсън обаче отхвърли тези разговори, като единствено изрази надежда, че с тези хора ще се държат хуманно. 

С тях се държат доста хуманно, тоест нищо незаконно с тях не се прави. Британското общество обаче доста сериозно разкритикува премира за тази негова позиция и в момента, отчитайки и без това неговия слаб рейтинг, неговите политически опоненти може доста здрави да използват тази ситуация, за да му нанесат удар. 

Не виждам причини руските власти да искат тези наемници при себе си. Те са извършвали престъпления на територията на Донецката народна република и са извършвали престъпления по отношение на гражданите на ДНР, тоест, по всичките съществуващи закони те са длъжни да носят отговорност именно пред съдебните органи на ДНР. Тоест, аз не виждам ясни причини те да бъдат предавани на Руската федерация. 

Според мен би било справедливо и правилно те да отговарят пред закона в ДНР. Единственото нещо, което може да се случи, е ДНР да влезе в състава на Русия, преди техните процеси да приключат, и при нас мораториумът върху смъртното наказание все още да не е вдигнат.  

Превод и редакция: БЛИЦ