Днес гръцките здравни власти съобщиха за 71 нови случая на заразяване с коронавирус в страната в понеделник, с което общият брой на инфектираните става 695. Лекуваните от коронавируса в болниците вече са 114 души, като 35 от тях са в критично състояние.

Въз основа на епидемиологичните данни властите изчисляват, че около 8 000 до 10 000 души всъщност са били заразени в Гърция от коронавирус.

Добрата новина е, че японско лекарство, за което китайското правителство обяви във вторник че вероятно лекува коронавирус вече е поръчано от Гърция. Това бе съобщено още на брифинг от здравното министерство.

Fujifilm Toyama е компанията производител. Става дума за препарата „Фавипиравир“. 

През февруари започнаха клинични тестове в китайските градове Ухан и Шендженза за ефективността му срещу коронавирусната инфекция (COVID-19), а на 17 март Пекин оповести положителните резултати. Известен е от 2014 г., когато е изпробван за лечение на ебола, пише  newsbg.eu.

През вчерашния първи ден от карантината в страната около 1 000 000 съобщения бяха изпратени от граждани за излизане. От вчера Гърция е под пълна карантина и забрана за движение на граждани в и между населени места, освен в спешни случаи.

Излизане от дома става само с разрешение от властите чрез смс и то при крайна необходимост. До хранителен магазин се изисква потвърждение на разрешението, което се проверява от полицията и лична карта. Влиза се с маска и ръкавици навсякъде.

При движение с лек автомобил – служебен или частен, се разрешава в него да има най-много двама души. Глобата за безцелно разхождане е 150 евро.

Властите не се поколебаха да наложат глоба от 5 000 евро на 13 души, които нарушиха карантината. Освен паричната глоба срещу тях е заведено наказателното производство. Министерството на труда извършва проверки на работното място, дали се спазват препоръките, при нарушения глобата е до 1 милион евро и отнемане на лиценза.

Следващите десет дни са решаващи. От кривата на разпространение на вируса ще се прецени дали да се вземат допълнителни решения и дали са необходими повече действия на правителството.

Що се касае до икономическите мерки премиерът Мицотакис обяви, че ще бъдат инвестира 10 милиарда евро за борба с коронавируса. В правителственото чекмедже има допълнителни мерки и планове за справяне със смъртоносната пандемия, активирането на които ще зависи от препоръките на компетентните учени.

Допълнителните средства, заделени от ревизирания бюджет, ще бъдат насочени за удължаване на сроковете за предоставяне на обезщетенията за безработица (от 800 евро) до края на април – за работници, които са загубили работата си поради закриване на бизнеса, и за тези, които работят за компании, които търпят значителни финансови загуби.

Затворените са целогодишните хотели в страната по време на карантината. Работи по един във всяка област, както и три хотела в Атина и Солун.

Гръцкото правителство разработва и четвърти пакет за спасяване на икономиката, който ще бъде финансиран от Корпоритавния пакт за развитие (ЕСПА).

Разработва се отделен пакет за туризъм и транспорт, при който се предвижда намалено ДДС и други плащания като по-голямата част от банковия пакет по практически причини ще бъде използван към края на кризата, за да се рестартира икономиката. По-специално, средствата ще бъдат насочени към бизнеса.

Атина има амбицията да издейства от фондовете на ЕС допълнителна подкрепа като например за всеки пътник да се даде ваучер от 300 евро, с пари от европейски фондове. От своя страна хотелиерите планират нови летни пакети, насочени към привличане на по-млади поколения туристи.

Мерките за стимулиране на транспорта и туризма предвиждат още намаляване на транспортните такси и ДДС за въздушния транспорт. Понижаване на ДДС на местата за настаняване до 6%. Намаляване на туристическата такса за втората половина на годината до 4 евро в зависимост от категорията на хотела. Намаляване на авансовото данъчно облагане до 50%.

Припомняме, че Гърция въведе забрана за пътуване на чужденци без ясна цел или накратко туристи. През граничните пунктове се пропускат само гръцки граждани и чужденци законно пребиваващи в страната, което е видно от документите за пребиваване. Ограничението не се отнася за товарни автомобили.

Отворен остава засега въпросът за полетите от Франция и Германия остава, както и  до и от Великобритания и Турция, след вчерашното прекъсване до Италия и Испания. Какво предстои ще зависи от това как вирусът се разпространява в тези страни, въпреки че вече има предложения за замразяване на тези полети.