Грузия прекъсва дипломатическите си отношения с Русия, съобщи грузинският зам.-министър на външните работи Григол Вашадзе. Причината е признаването от Кремъл на независимостта на Абхазия и Южна Осетия. Тбилиси обаче запазва консулските си отношения с Москва.
На 26 август президентът на Русия Дмитрий Медведев подписа указите за признаване независимостта на Абхазия и Южна Осетия и призова останалите държави да направят същото. Решението бе осъдено от ЕС и САЩ.
По-рано днес пък официални представители на Южна Осетия заявиха, че Русия възнамерява да присъедини Южна Осетия към своята територия. Тази седмица президентът на Русия Дмитрий Медведев обсъди с южноосетинския лидер Едуард Кокойти бъдещето на републиката, съобщи председателят на парламента на Южна Осетия Знаур Гасиев. АП посочва, че срещата се е състояла в Москва, макар че в този момент Медведев се намираше в Сочи. Русия ще приеме Южна Осетия в състава си в рамките на няколко години или дори по-рано, “постановиха двамата лидери”, цитира агенцията думите на Гасаев. Прессекретарят на Кремъл заяви, че не му е известно нищо за такова решение. Заместникът на Гасиев Тарзан Кокойти заяви, че Южна Осетия има право да се обедини със Северна /която се намира в Русия – бел.ред./. “Ние ще живеем в единната руска държава”, посочи Тарзан Кокойти. /БЛИЦ