От 26 септември Грузия планира да затвори границите с Русия за мъже. Това съобщи в ефира на украинската телевизия Freedom депутатът от опозиционното "Единно национално движение" в грузинския парламент Нона Мамулашвили. Мамулашвили се позова на неофициалната информация, която е получила.

"От понеделник Грузия затваря границите за мъже от 18 до 55 години", коментира накратко тя. Парламентаристката каза още, че гражданите на Руската федерация на границата ги очакват по-строги проверки.

В събота стана известно, че на изхода от Русия към Грузия са се натрупали 2-3 хиляди коли. Информацията дойде от пресслужбата на Министерството на вътрешните работи на Северна Осетия. Гражданите бяха посъветвани да се въздържат от пътуване в посока Грузия през ГКПП Верхний Ларс. Задръстванията там продължават четвърто денонощие. По официални данни на ден над 2 хиляди автомобила напускат Русия в посока Грузия през този ГКПП.

В неделя опашката за влизане в Грузия се е увеличила до 20 километра, а ред чакат около 2500 автомобила. Хуманитарни организации предупреждават за проблеми – има автомобили, които привършват горивото си, няма вода, има семейства с малки деца. Мнозина предприемат пресичане на границата пеша, теглейки куфари на колелца, но граничарите не пускат пешеходци – може да се мине само с автомобил или велосипед.
По-рано управляващата партия на Грузия беше заявила, че е изключено въвеждането на визов режим и въвеждането на каквито и да било ограничения за руски граждани.

До момента Тбилиси не е потвърдил официално информацията за въвеждане на ограничения за руснаци на мобилизационна възраст. Опозицията иска и въвеждане на визов режим за руснаците.