За първи път на живо от Москва след мобилизацията за българска телевизия говори руски опозиционен политик - Дмитрий Кочановски, член на политическия съвет на Партията на народната свобода ПАРНАС.

Това е една от най-старите опозиционни руски партии, а сред основателите ѝ е убитият критик и опонент на Владимир Путин - Борис Немцов.

Какво се случва в Русия в момента?

„Сега започна паника, много млади хора бягат от страната. Пътуват с коли. Тези, които са между 20 и 35 години, това е опасната възраст, тези, които са били в армията или подлежат на мобилизацията заминават в други държави, основно в Грузия“, разказа Дмитрий Кочановски.

„Който има възможност да напусне Русия, излита, но не всички страни в ЕС ги приемат. Полша, Естония и Литва не приемат, дори с шенгенски визи. затова полетите са затворени, дори до България няма директни полети. Затова те пътуват през Турция. Сега основният поток е през Истанбул“, разказа още опозиционерът.

По думите му много хора се страхуват да не влязат в затвора. Те разбират, че щом получат повиквателна, трябва да се явят.

„Ако човек се подпише върху тази повиквателна, той трябва да се яви и вече ще му е сложно да избяга. Това е масов страх и паника“, допълни Кочановски.

Той разказа още, че обществото е разделено – на тези, които гледат телевизия. Това е поколението над 45 години. Тези, които са по-млади, гледат интернет и получават правдива информация.

„Трябва да се бяга, няма други варианти“, каза опозиционерът.

Има ли промяна в нагласите на руснаците след обявяването на мобилизация?

„Да, променя се. Това касае предимно жените и майките. В Русия много неща се решават от тях и затова, когато синът или мъжът получава призовка, тези жени се вдигат на протести. Когато започнат да станат видими труповете на убитите там, това ще се промени със сигурност“, смята Дмитрий Кочановски.

„Това, което казва телевизията на Русия, е, че ще минават през подготовка, но ние имаме данни, че само след една седмица, без специална подготовка, те се изпращат на фронта и са въоръжени с каквото има. Дори момчета молят родителите си да им купят жилетки“, разказа още той.

Самият Дмитрий Кочановски също очаква да получи повиквателна, защото попада в рисковата група, но бе категоричен, че няма да я подпише и няма да отиде да воюва. Смята да замине при роднини в Беларус.