Социалната мрежа Фейсбук вече няма да позволява предварително инсталиране на нейните приложения на новите смартфони на китайската компания „Хуавей“ (Huawei Technologies Co. Ltd.). Клиентите, които вече притежават телефони на „Хуавей“, ще могат да използват приложенията на Фейсбук и да получават софтуерна актуализации, съобщи за Ройтерс официален представител на водещата социална интернет медия.
Той обаче подчерта, че на новите смартфони на китайската марка повече няма да имат предварително инсталирани приложения. В това число влизат Фейсбук, Инстаграм и УотсАп.

„Хуавей“, чийто бизнес със смартфони стана най-големият генератор на приходи за компанията през миналата година, е една от фирмите в центъра на продължаващите спорове между САЩ и Китай, свързани със сигурността, както и ключов фактор в търговските преговори между двете водещи световни икономики. Наскоро „Гугъл“ също обяви, че повече няма да предоставя своя операционен софтуер Андроид за телефоните на „Хуавей“, след като китайската компания беше включена в американския т.нар. „черен списък“ с фирми.

По-рано днес обаче „Гугъл“ призова властите във Вашингтон да отменят тази забрана на китайската марка, тъй като американският технологичен гигант смята, че именно тя може да представлява опасност за националната сигурност на САЩ.