Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изпрати поздравително писмо до Бойко Борисов за избирането му за министър-председател. "Приемете моите най-искрени поздравления. Вашето правителство встъпва в длъжност в много важен момент за България и за ЕС", пише Юнкер до българския премиер.

"Искрено се надявам, че ще можем да продължим да работим заедно за справяне с предизвикателствата пред ЕС, с общи институции и непоклатими ценности, общност на мир, свобода, демокрация, човешки права и върховенство на закона, огромна икономическа сила, отличаваща се с безпрецедентни равнища на социална закрила и благополучие. Очаквам с нетърпение да работя с Вас за постигането на тези цели, съсредоточавайки се върху това, което гражданите очакват от нас", пише председателят на ЕС.

"Укрепването на защитата на външните граници на ЕС, успешното и по-солидарно управление на общата ни политика за миграцията и предоставянето на убежище, завършването на единния цифров пазар и повишаването на устойчивостта на европейския енергиен съюз, са важни задачи, които ще изискват от нас решителност и усърдна работа по време на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Разчитаме на Вашето водачество", добавя Юнкер.

Той пожелава успех на премиера Борисов и оглавяваното от него правителство. "Щастлив съм, че ще можем да продължим тясното ни сътрудничество и очаквам с нетърпение да Ви срещна отново скоро", завършва писмото на председателя на ЕК.