Перуанец иманяр е открил пещера в отдалечения регион Наска, в която се съдържат стотици предиспански артефакти, както и човешки тела с продълговати глави и с три пръста на всяка ръка, предава Ройтерс.

Платото, където се намира пещерата, е известно с линиите на Наска, образуващи птици и други животни, видими от въздуха.

Древните геоглифи  отдавна представляват интерес за антрополозите и предизвикват силно вълнение сред вярващите в появата на извънземни на Земята.

Радиовъглеродното датиране на мумиите, извършено от Националния автономен университет на Мексико, е установило, че останките са на 700 и 1800 години. Всяка от фигурите има само по три пръста на всяка ръка и продълговати глави.

Пустинното плато Наска е известно и със солените равнини, които дехидратират и съхраняват човешки и животински останки, което прави региона място за важни археологически разкрития, които помагат в съвременното разбиране за древните култури. Нежеланият страничен ефект е, че регионът привлича иманяри и крадци на гробове.

Леандро Ривера беше осъден през 2022 г. за рушене на обществени паметници заради изравянето на артефактите. Той получи четиригодишна условна присъда и беше глобен с около 20 000 перуански сола (5190 долара). Максималното наказание по повдигнатите му обвинения предвижда осем години затвор.

Неговият случай стана известен миналата година, след като две от мумиите, които Леонардо открива, са изпратени в Мексико. Там са представени по време на изслушване в Конгреса относно неидентифицираните летящи обекти (НЛО) и извънземния живот.

Флавио Естрада, археолог от Института по правна медицина и съдебни науки в Лима, който помогна в разследването на Ривера през 2017 г., обаче каза, че древните перуански култури изобщо не са свързани с извънземни.