Перуанският външен министър Елизабет Астете заяви в неделя вечерта, че подава оставка, след като призна, че е получила доза от коронавирусната ваксина от китайската Sinopharm извън клиничните изпитвания и преди началото на националната имунизационна програма, предават световните осведомителни агенции.

Само ден по-рано президентът Франсиско Сагасти заяви, че приема оставката на здравния министър Пилар Мацети поради скандал около бившия президент Мартин Вискара, който също е получил ранна ваксинация. Вискара, който бе свален от Конгреса през ноември заради обвинения в корупция, заяви, че не е прескочил линията, за да получи ваксинацията, а по-скоро е получил това като част от процеса. Местните медии оспориха това обяснение.

Астете, която заемаше поста си от ноември, заяви, че е била ваксинирана на 22 януари, след като е получила предложение от перуански университет, отговарящ за изпитанията, да получи ваксината Sinopharm Group Co Ltd от остатъчна партида от тестовете.

"Наясно съм със сериозната грешка, която направих, поради което реших да не получавам втората доза", каза тя чрез Twitter. "По посочените причини представих моята оставка на президента."

Правителството обяви в началото на януари споразумение със Sinopharm за закупуване на до 38 милиона дози от ваксината. Първата партида от 300 000 ваксини пристигна преди седмица и имунизационната програма срещу К-19 започна във вторник с прилагане на дози за здравни работници, които са най-изложени на болестта.

Сагасти беше един от първите, които получиха ваксината Sinopharm като част от кампанията. Според официални данни около 43 491 души в Перу са починали от К-19. Страната е изправена пред втора вълна, с пълни болници и недостиг на медицинско оборудване.