Най-малко 15 000 души в северна Индия са поставени под карантина, защото властите подозират, че са заразени от коронавирус чрез своя гуру, който почина по-късно, съобщиха днес местните власти.
 

След завръщането си от Италия и Германия, 70-годишният гуру Балдев Сингх проповядвал в 15 села в индийския щат Пенджаб, където живеят повечето сикхи. Междувременно се разболял и умрял.
 

Това предизвика сериозен хаос в Индия. Местните власти организират специални доставки на храна за жителите, които са поставени в още по-строга изолация от тази, въведена в сряда в Индия.

„Първото от тези 15 села беше затворено на 18 март. Изчисляваме, че има карантина на между 15 000 и 20 000 жители ", каза неназован местен служител и добави, че медицинският персонал е готов да окаже съдействие.

Досега 90 души, които са били в пряк контакт с гуруто, са били доказано заразени с коронавирус. Очакват се резултати от още 200 души от онези села, за които се подозира, че са били в пряк контакт с проповедника.

Случаят шокира Индия, а местна популярна певица написа песен, посветена на гуруто, с текст, в който се разказва как гуруто минавал през селата и разпространявал вируса.

Превод: БЛИЦ