Американска крилата ракета AGM-88 HARM, изстреляна от украински изтребител МиГ-29 по цел в Донбас, вместо да порази последната, влетя в жилищна сграда. 

Въпреки факта, че ракетата има бойна глава, състояща се от голям брой увреждащи елементи, последната по чудо не експлодира. Въпреки това, дори и без директна детонация, ракетата буквално проби стената на жилищна сграда,     пишат чуждите агенции.

Съдейки по външното състояние на ракетата, последната не е била прихваната от средствата за противовъздушна отбрана, но не е експлодирала, тъй като ракетата няма характерните за това повреди.

Този факт свидетелства за ненадеждността на американските ракети, построени през 80-те години на миналия век, още повече че подобен случай далеч не е първият. Що се отнася до попадението на ракетата в жилищна сграда, освен сериозни щети по сградата, това не е довело до сериозни последствия - няма пострадали и пострадали.

Според редица предположения ракетата може да се е отклонила от курса поради използването на средства за електронно противодействие.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук