САЩ проведоха първото изпитание на крилата ракета с наземно базиране с дължина на полета, която бе забранена от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие. Това съобщава агенция Reuters, позовавайки се на Пентагона. 

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие бе прекратен на 2 август, след като Вашингтон напусна споразумението в едностранен ред. 

Отбелязва се, че изпитанието на ракетата в неядрена бойна глава се е състояло на 18 август. 

Изпитателната ракета е излязла от наземна мобилна установка на остров Сан Николас в щата Калифорния и е поразила целта точно след полет от над 500 километра. 

Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие, подписан от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов през 1987 година, е единственото споразумение, според условията на което бе унищожен цял клас ядрени оръжия. Страните ликвидираха 2 600 ракети с радиус на действие от 500 до 5 500 километра, които, както се смяташе, дестабилизират ситуацията в Европа заради възможността за нанасяне на внезапен удар.  

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че Русия няма да игнорира създалата се ситуация. Той призова Вашингтон да поднови пълноценните преговори за гарантиране стратегическата стабилност и сигурност. Путин също подчерта, че Русия не се отказва от едностранните задължения по договора. 

При това Москва заяви, че няма да разполага въпросния клас ракети там, където няма такива американски. Разработката, производството и разполагането на въпросните ракети ще има огледален характер. 

Междувременно Пентагонът разпространи видео от теста на ракетата. Превод и редакция: БЛИЦ