От Instagram казват, че ще блокират хаштаговете използвани за разпространение на „потвърдено фалшива” информация свързана с ваксините, съобщава БГНЕС.

Вече са блокирани хаштаговете, които сами по себе си са фалшиви твърдения като #vaccinescauseautism (ваксините причиняват аутизъм). От компанията казват, че ще блокират още хаштагове, които се използват за разпространяването на лъжи от така наречените антиваксъри. Въпреки това няколко антиваксър теми и акаунти, които разпространяват дезинформация и лъжи остават активни в Instagram.

От платформата заявиха за BBC, че те няма да предприемат действия срещу хора и акаунти, които се самоопределят като антиваксъри. Но се стремят да ограничат разпространението на фалшиви твърдения, защото те имат опасни последствия в реалния свят и в обществото.

Те казват още, че разчитат на Световната здравна организация и американските центрове за контрол над заболяванията да разобличат измамниците.

Фалшиви твърдения като #vaccinescauseaids (ваксините причиняват ХИВ) и #vaccinesarepoison (ваксините са отрова) вече са забранени и не се намират резултати за тях.

От платформата започват да блокират и хаштагове, които са започнали да разпространяват фалшива информация като #vaccines1234 (ваксини1234), който започна да се използва с тази цел и също ще бъде блокиран.

Темата ще бъде трудна за контролиране. Антиваксърските акаунти няма да бъдат блокирани и нови хаштагове като #vaccineskillandmaim (ваксините убиват и осакатяват) се появяват, когато старите бъдат блокирани. Дори неутралните #vaccines (ваксини) или #vaccineswork (ваксините работят) са използвани от антиваксърите, за да разпространяват фалшиви твърдения.

От Instagram също така обмислят дали да не показват обучителни реклами на хората, които търсят теми свързани с ваксините. Платформата вече показва такива съобщения на хората, които търсят наркотици или други теми за самонараняване.

Според Световната здравна организация антиваксърските убеждения са в „топ 10 на глобалните заплахи за здравето” през 2019 г..