Иракчанинът, заподозрян за убийството, което предизвикало вълна от протести в германския град Кемниц, за първи път е поискал убежище в България. Това съобщава БГНЕС, позовавайки се на немското издание "Ди Велт".
22-годишният Йосиф. А. е задържан заедно с 23-годишния сириец Алаа С. за нападението срещу германец в Кемниц. 

Говорителят на съда е заявил, че депортирането на иракчанина в България е трябвало да се осъществи на 13 май 2016 г., но това не се е случило. Срокът за неговото връщане обратно е удължен с шест месеца, в които властите трябвало да вземат решение за връщането му у нас.

В Германия, Федералната служба за миграция и бежанци /BAMF/ е отговорна за даването и получаване на бежански статут и за т.нар. случаи по Дъблинското споразумение. То предвижда, че отговорна за статута на бежанците е тази страна-членка, в която бежанците за първи път са регистрирани. Според „Ди Велт“ в случая отговорна за статута на заподозрения за убийство иракчанин е нашата страна.

Според "Ди Велт" като цяло много малко случаи по Дъблинското споразумение са решени в Европа. През 2016 г. германските власти са установили 4899 т.нар. търсещи убежище в България. Българските миграционни власти са потвърдили своята отговорност за 2643 от тях. Но, фактически, допълва вестникът, само 95 са върнати в България.

Междувременно днес отново стотици хиляди германци се събраха на протест срещу мигрантите в Кемниц. Протестът е организиран от крайнодесни. Полицията в източногерманския град е мобилизирана, за да предотврати повторение на сблъсъците, които се случиха в понеделник вечерта. 

В рамките на протеста премиерът на провинция Саксония и кметът на Кемниц ще се срещнат с гражданите.

Припомняме, че недоволството избухна след смъртта на германец, намушкан с нож. Заподозрените са двама - иракчанин и сириец. Полицията започна разследване за изтичане на информация за националността на заподозрените и за евентуални връзки между органите на реда и крайнодесните.