Часове, след като Иран изстреля над дузина балистични ракети по две американски бази в Ирак, все още няма яснота какви са били резултатите от нападението, дошло като отмъщение за ликвидирането на влиятелния генерал от ислямската република Касем Сулеймани. Според Вашингтон загинали и ранени при удара няма, докато в Техеран говорят за 80 убити и унищожени американски самолети.

Това е първи подобен удар срещу САЩ от десетилетия и първа открита агресия на Иран спрямо Америка от превземането на US посолството в Техеран през 1979 г.

БЛИЦ припомня, че през нощта в мишени се превърнаха две големи американски бази – „Айн ал-Асад“ близо до Багдад и „Ирбил“ в контролирана от кюрдите територии. 10 ракети са ударили „Айн ал-Асад“, а една – „Ирбил“.

Според иранската държавна телевизия противоракетните защити на базите не са сработили, докато „Ройтерс“ цитира свои източници, според които военните са очаквали нападението и са успели да се евакуират в бомбоубежища навреме – процедура, която е била отиграна няколко пъти през последните дни.

Иракски източници на АП съобщават, че при ракетния обстрел в „Айн ал-Асад“ е бил унищожен един самолет. Според информация на „Ю Ес Ей Тудей“ един от хангарите също е със сериозни щети. Продължава и претърсването на сградите в двете бази.

„Всичко към момента е наред“, написа в „Туитър“ американският президент Доналд Тръмп след спешна среща с военното ръководство на страната.

Тръмп с първи думи след ракетните удари на Иран по военните бази на САЩ в Ирак

Според различни информации от Вашингтон пострадали американски военни при удара няма. Великобритания, Канада, Норвегия, Полша и други натовски страни също обявиха, че не са претърпели загуби при атаката.

В Иран новината за атаката предизвика радостни демонстрации по улиците. Въпреки това, очакванията на анализатори са, че до по-нататъшна ескалация няма да се стигне.

В тази посока бяха и коментарите на иранския външен министър Мохамед Зариф – че ислямската република не иска пълномащабен военен конфликт, но ще отговори на всяка агресия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!


Източник: bTV