Иран може да ограничи още повече спазването на изискванията на ядреното споразумение, ако европейските държави не го защитят от санкциите на САЩ чрез търговски механизъм, каза председателят на иранския Стратегически съвет за международни отношения Камал Харази, цитиран от Ройтерс.

През май Техеран обяви, че ще ограничи спазването на ядрената сделка, договорена от него със световните сили през 2015 г., в знак на протест срещу решението на САЩ миналата година да се оттеглят едностранно от споразумението и да възстановят санкциите. "Ако европейците не вземат мерки в рамките на 60 дни (обяви Иран през май), ще предприемем нови стъпки", предаде полуофициалната информационна агенция ИСНА, цитирайки Харази. "Ще бъде положителна стъпка, ако те вложат усилия в (планирания европейски търговски механизъм) Инстекс (Instex) и направят търговията възможна", посочи Харази.

Конфликт в района на Персийския залив може да се разпространи безконтролно и да постави под заплаха живота на американски военни, каза днес висш ирански военен командир, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще наложи допълнителни санкции на ислямската република. Иран вече предупреди, че ще отговори твърдо на всяка заплаха и днес предупреди за рисковете от военна конфронтация.

"Ако в региона избухне конфликт, никоя държава няма да е в състояние да овладее неговия обхват, нито времето, когато ще се случва", каза генерал майор Голамали Рашид, цитиран от полуофициалната информационна агенция Фарс. "Американското правителство трябва да действа отговорно, за да защити живота на американските военни, като избегне неуместно поведение в региона", предупреди генералът.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!