Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф пусна в Туитър карта с точни координати. Според него те показват, че сваленият в четвъртък от Иран американски дрон се е намирал в териториалното въздушно пространство на Иран.
 

На картата са изобразени и два жълти квадрата по маршрута на дрона. Според данните те обозначават изпратени на дрона ирански радио предупреждения.

„Не може да има съмнение къде се е намирал безпилотният самолет, когато е бил свален“, заяви Зариф.

Припомняме, че по-рано иранската организация за гражданска авиация обяви, че въздушното пространство на Иран е безопасно за преминаващи над него авиолинии.

"Контролираното от Иран въздушно пространство над Персийския залив и други въздушни маршрути са напълно безопасни", каза говорителят на службата за гражданска авиация Реза Джафарзадех. Американското Федерално авиационно управление издаде в четвъртък извънредна заповед, с която забрани американски авиопревозвачи да преминават над морската територия в контролираното от Техеран въздушно пространство над Ормузкия проток и Оманския залив. Някои международни авиолинии предприемат подобни предпазни мерки.

От своя страна пък президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви пред журналисти в Белия дом, че ще наложи допълнителни санкции на Иран, за да му попречи да се сдобие с ядрени оръжия и че възможността да бъдат предприети военни действия срещу Иран "остава на масата".

"Въвеждаме допълнителни санкции срещу Иран. В някои случаи придвижваме нещата бавно, но в други случаи действаме бързо", заяви Тръмп. Президентът на САЩ увери, че ако иранците се откажат от ядрената си програма, той ще стане най-добрият им приятел.  "Няма да допуснем Иран да се сдобие с ядрено оръжие и когато те приемат това, ще имат богата страна, ще са толкова щастливи и аз ще съм им най-добрият приятел. Надявам се това да се случи", каза Тръмп.

Той изрази готовност САЩ бързо да постигнат споразумение с Иран, което да съживи иранската икономика. "Ще го наречем "Да направим Иран отново велик", каза Тръмп. Тръмп благодари на Иран, че не е свалил в четвъртък пилотиран американски разузнавателен самолет. Президентът определи като "много мъдро" решението на Иран да не се открива огън по пилотирания самолет, който е летял редом със сваления американски дрон. 

Въпреки това Съединените щати свикват закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН за Иран. На него ще бъдат представени доказателства, че Техеран е отговорен за нападенията срещу танкери в района на Персийския залив. Отношенията между Техеран и Вашингтон рязко се влошиха преди година, когато президентът Тръмп оттегли страната от 6-странното споразумение за ядрената програма на Иран.
 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!