Радикална програма за икономии има за цел да предотврати грозящия държавен банкрут в Ирландия. Страната трябва по спешност да убеди международните финансови пазари в своята благонадеждност като длъжник, пише "Ди Пресе", цитиран от Дойче веле.
Изходът от "най-тежката икономическа криза от 70 години насам", както констатира премиерът Брайън Кауън, ще струва скъпо на ирландците. С радикална програма за икономии консервативното правителство в Дъблин се опитва да предотврати държавен фалит и през идните пет години да спести 16,5 милиарда евро, което се равнява на десет процента от брутния вътрешен продукт на страната.
Рецесията е в разгара си
Най-напред бяха засегнати служителите в публичния сектор, които за пръв път трябва да плащат вноски в държавния пенсионен фонд. С други мерки като съкращаване на детските надбавки, икономии в администрацията и отлагане на уговорените повишения на заплатите в публичния сектор е предвидено само през тази година да бъдат икономисани два милиарда евро.
Алтернатива няма. Ирландия трябва по спешност да убеди международните пазари в благонадеждността си на длъжник, така че кредитните разходи да не експлодират в още по-голяма степен. Тази година рецесията ще донесе петпроцентов спад на стопанския прираст.
Всяка седмица 330 души остават без работа. Компютърният гигант Дел например изнесе вече производството в Полша. Очаква се до края на годината индексът на безработица в Ирландия да скочи на 12 процента. Фирми фалират или напускат острова. Чуждестранните инвестиции секнаха.
"Келтският тигър" е нокаут
Драматичният срив в данъчните приходи и растящите държавни разходи доведоха до бюджетен дефицит от порядъка на 15 процента. Ирландците трябва да привикват сега със значително по-нисък жизнен стандарт. Налага се държавата да харчи по-малко, като ще трябва да взима повече. Поне засега правителството обаче не се осмелява да се захване с разрешаването на един структурен проблем.
Публично-правният сектор струва 20 милиарда евро на година, като тази сума трябва да набавят един милион данъкоплатци. С експлодиращата безработица тази база от данъкоплатци става все по-малка, така че в администрацията предстоят радикални съкращения. Всички указания сочат, че както при банковата криза миналата година, така и в тази насока, Ирландия отново ще бъде пътепоказател за цяла Европа. /БЛИЦ