Турция се подготвя за откриването на туристическия сезон, въпреки продължаващото разпространение на коронавируса в страната.

От края на май се планира постепенно да започнат вътрешните полети, а през юни и международните, заяви министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсьой в интервю за CNN Türk, предава "Фокус".

Хотелите и заведенията за хранене ще трябва да спазват строги правила за хигиена и социална дистанция. Освен всичко друго, ресторантите на туристическите обекти ще трябва да се откажат от кетъринг системата си. Служителите на такива заведения и хотели ще преминат специални курсове за обучение за работа в условията на пандемията.

Броят на чуждите туристи, пристигащи в Турция, възлиза на повече от 4 млн. души милиона през първото тримесечие на тази година, което е с 22,1% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Според Турския национален статистически институт (TurkStat) този спад се дължи на пандемията.

"Ако не срещнем нови проблеми, вътрешният туризъм ще бъде подновен в края на май. Туристическият сезон ще започне с контролирани вътрешни полети“, каза министър Ерсьой.

По думите му работата на летища, хотели, ресторанти, музеи и други туристически обекти ще бъде адаптирана към необходимостта от спазване на правилата за социално дистанциране. Във всички тези съоръжения и на други места ще бъдат разположени медицински персонал, оборудван със съответните уреди, включително термокамери.