Ваксинацията на децата между 5 и 11 години в Испания ще започне веднага след като закупените от Европейския съюз ваксини бъдат доставени. Очаква се това да стане към средата на месец декември , обяви министърът на здравеопазването Каролина Дариас, предаде БНР.

Председателят на дружеството Маркос Лопес Хойос препоръчва да се започне от деца с „проблеми с имунната система, хронично болни и страдащи от астма и алергии“. Те ще получават една трета от дозата за възрастни, тъй като клиничните изпитвания показват, че с по-малко количество се постига достатъчен имунен отговор.


Статистиката показва, че в момента в Испания децата под 11-годишна възраст регистрират най-високата кумулативна честота на заболяването. Само до преди три месеца тя беше сред тинейджърите между 12 и 17 години, но в тази възрастова група вече 84 % са напълно ваксинирани.

Сега вниманието се насочва към по-малките деца, въпреки че според Испанското дружество по имунология ваксинацията им не е "спешна", заради високия брой ваксинирани сред останалите възрастови групи и заради по-лекото протичане на болестта при тях.

Ефикасността на ваксината на Pfizer за деца от 5 до 11-годишна възраст се оценява на около 91%, след като са направени проучвания, че при 1305 ваксинирани деца само 3 са се заразили с COVID-19 след това.