Попълнете търсена ключова дума или фраза

Истанбул може да остане без вода след броени седмици

https://blitz.bg/svyat/istanbul-mozhe-da-ostane-bez-voda-sled-broeni-sedmitsi_news795776.html Blitz.bg

"Дори в момента много хора продължават да си мият колите или да перат килимите си с питейна вода", казва Сен

Истанбул, Турция 26 Ян. 2021, 07:33 545 прочита 0 коментара

В цял свят 2020 беше най-горещата за последните 10 години. В много райони по света резултатът беше екстремна суша. И Турция усеща последиците: в метрополиите Истанбул и Анкара питейната вода вече не достига.

След необичайно горещото лято така и паднаха дългоочакваните дъждове през есента и зимата. В Турция през декември са паднали средно 33 милиметра дъжд, което е нов мрачен рекорд. А поради това водният обем на язовирите силно се е понижил.


Особено критично е положението в Истанбул: десетте язовира, които снабдяват с вода 16-милионното население на града, са запълнени средно само до 20 процента. Четири от тях дори са пресъхнали.

Какво предприема властта?

В Истанбул средно потребностите от вода се изчисляват на 3 милиона куб. метра дневно, а на 31 декември 2020 в десетте водоема, захранващи турската метрополия, е имало общо 176 милиона куб. метра вода, по данни на местните власти.

Наличните количества вода ще стигнат на града до началото на март. Властите се опитват да компенсират недостига, като черпят по около 1 милион куб. метра дневно от съседна река и подпочвени води.

Освен това градската управа планира да раздаде безплатно на домакинствата водоспестяващи уреди за крановете на чешмите, с чиято помощ се пестят до 50 процента чешмяна вода. Въпросните уреди са много по-ефективни, отколкото аналогичните устройства в търговската мрежа, твърди Емел Тюфекчи, която ръководи Службата по водите и канализацията в истанбулския район Каътхане.

"Раздаването на уредите ще започне в Бешикташ, избран като пилотен район в проекта", обяснява тя и добавя, че всеки един граждани на града е призован да пести колкото се може повече вода.

Има и други идеи за справяне с водната криза. Орхан Сен от Техническия университет в Истанбул предлага да се използват тъй наречените "дъждовни бомби".

Методът е познат още от 1970-те години и е бил прилаган успешно в редица страни, например в Китай. При него патрони със сребърен йодид, закрепени върху крилото на самолет, се взривяват в облака, което предизвиква валежи.

Метеорологът уточнява обаче, че това не е дългосрочно решение на проблема. Той критикува и действията на властите за това, че не са предприели навреме мерки - въпреки предупрежденията на специалистите.

"Дори в момента много хора продължават да си мият колите или да перат килимите си с питейна вода", казва Сен.

Капка надежда

И в столицата Анкара положението е критично. Кметът на града Мансур Яваш обяви в Туитър, че запасите от вода ще стигнат за 110 дни, както и че водоемите са запълнени само на 20 процента от капацитета им. Но има и малка надежда: на много места в страната нивото в язовирите отново започва да се покачва, макар и леко. А според метеоролозите, през последните дни дъждовете и снеговалежите в страната са се увеличили.

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам