Нова успешна мисия за НАСА. В Северната част на Юта, САЩ, кацна контейнер с проби от астероида Бенну. Това бе амбициозна мисия на НАСА, която започна през 2016 г. Роботизираният апарат "Озирис-Рекс“ измина милиарди километри от Земята до астероида Бенну.  

Той синхронизира движението си с него и сонда успя да кацне за няколко секунди върху повърхността му. Тогава сондата събра материал от астероида с цел да се изследва неговия състав.

Предполага се, че Бенну е на възрастта на нашата Слънчева система, или поне на възрастта на нашата планета. В пробите може да има и съставки, изграждащи живота – молекули, аминокиселини и съединения, които при подходящи условия е възможно да дадат началото на някакъв вид живот.  

Вълнението на научния свят за това събитие е напълно оправдано, защото има вероятност да бъдат открити отговори на важни въпроси – как се образувала Слънчевата система, от какви материали са изградени астероидите и съдържат ли те градивните елементи на живота.  

В изследването и проследяването на астероида Бенну в Слънчевата система участваха и български учени – доц. Галин Борисов и доц. д-р Веселка, Радева, припомня bTV.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук