Тактическата ситуация във Вербове остава неясна на фона на продължаващите украински настъпателни операции в западната Запорожка област. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили продължават настъпателните операции в посока Мелитопол (западна Запорожка област) и настъпателните атаки в посока Бахмут, нанасяйки загуби върху руската жива сила и техника и изтощаването на руските сили по цялата фронтова линия.

Руски източници твърдят, че украинските сили са достигнали северно Върбове (18 км югоизточно от Оригов), но са ги изтласкали обратно към първоначалните им позиции.

Руските източници все още не са отговорили директно на твърдение, че украинските сили контролират половината от Вербове към 24 септември.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за бойните действия в Украйна.

Украинските сили за специални операции съобщиха на 25 септември, че при прецизен украински удар по щаба на Черноморския флот (ЧФ) в окупирания Севастопол, Крим на 22 септември са убити 34 руски офицери, включително командирът на ЧФ адмирал Виктор Соколов.

Украинските сили за специални операции съобщиха, че ударът, нанесен по време на среща на висшето ръководство, също така е ранил 105 руски служители.

Началникът на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) генерал-лейтенант Кирило Буданов заяви на 23 септември, че при удара са тежко ранени командирът на руската 200-а отделна мотострелкова бригада (Северен флот) генерал-лейтенант Олег Цеков и командирът на руската групировка на сили в Запорожка област, генерал-полковник Александър Романчук.

Украинските сили за специални операции също съобщиха, че украинският удар по десантния кораб "Минск" в Севастопол на 13 септември е убил 62 души, отбелязвайки, че много служители са присъствали, тъй като "Минск" е трябвало да поеме бойно дежурство на 14 септември.

ISW все още не е получил потвърждение, че тези украински удари са убили Соколов или други високопоставени руски командири, въпреки че руското командване би могло лесно да опровергае, ако са неверни. Смърт на Соколов и други руски офицери би създала значителни смущения в командването и контрола в руския Черноморски флот.

Украинските сили са ударили летище Галино и сграда на руската Федерална служба за сигурност в Курска област по време на серия от удари с дронове на 24 септември. Руският губернатор на Курска област Роман Старовойт потвърди, че украински дрон е ударил административна сграда в централния район на град Курск.

Руските сили извършиха серия от удари с безпилотни самолети и ракети Shahed-131/136 в нощта на 24 срещу 25 септември срещу украински пристанища, зърнени храни и военни цели. Украински военни съобщиха, че руските сили са изстреляли 12 крилати ракети с морско базиране "Калибър" от Черно море, две крилати ракети "Оникс" от района на Севастопол и 19 дрона "Шахед" от Краснодарски край.

Украинската противовъздушна отбрана свали 11 ракети "Калибър" и всички 19 безпилотни самолета.

Украински военни съобщиха, че руските сили са ударили пристанищна и зърнена инфраструктура в Одеска област, а кадри показват, че руските удари са повредили хотел в град Одеса.

Руски източници, включително руското Министерство на отбраната (МО), твърдят, че руските сили са ударили украински изтребител МиГ-29 на летище Долхинцево в Днепропетровска област. Представители на молдовското правителство заявиха на 25 септември, че фрагменти от ракета С-300 са паднали в Читкани (5 км южно от Тираспол) в Приднестровието и че произходът и траекторията на полета на ракетата не са потвърдени.

Украинският президент Володимир Зеленски потвърди на 25 септември, че осигурените от САЩ танкове Abrams са пристигнали в Украйна. New York Times съобщи, че американски служители са заявили, че САЩ са доставили неопределен брой танкове Abrams на Украйна на 23 септември и че администрацията на Байдън възнамерява да изпрати общо 31 Abrams. По-рано Politico съобщи на 31 август, че Украйна ще получи първите 10 от 31 танка Abrams в средата на септември.

Руските военни продължават да полагат усилия за въоръжените сили, за да отговарят на нуждите на тези, които се бият в Украйна. Руското издание "Известия", позовавайки се на източници в руската армия, твърди на 25 септември, че руските въоръжени сили формират разузнавателни и щурмови бригади в общовойскови армии и новосформирани армейски корпуси и че тези бригади вече активно набират служители.

Кремъл и арменското правителство продължават да си прехвърлят вината един към друг за предаването на Нагорни Карабах на Азербайджан на фона на влошените арменско-руски отношения. Арменският премиер Никол Пашинян произнесе реч на 24 септември, в която разкритикува Русия, като заяви, че ръководените от Русия структури за сигурност, част от които в Армения, са неефективни и като постави под въпрос мотивите на руския мироопазващ контингент в Нагорни Карабах.

Пашинян обвини азербайджанските и руските мироопазващи сили за последните събития в Нагорни Карабах, които Пашинян определи като "политика на етническо прочистване". Руското министерство на външните работи (МВнР) отговори на изявлението на Пашинян на 25 септември, като обвини Пашинян, че избягва личната отговорност за "провали във (арменската) вътрешна и външна политика" и остро критикува неотдавнашното обръщане на Пашинян към Запада.

Руските блогъри коментират активно протестите срещу Пашинян в Ереван, откакто властите в Нагорни Карабах приеха споразумението за прекратяване на огъня с Азербайджан на 20 септември с посредничеството на руските миротворци.

ISW по-рано съобщи, че според съобщенията Кремъл е разпространил наръчник на 19 септември, инструктирайки свързаните медии да обвинят Запада и Пашинян за признаването на суверенитета на Азербайджан над Нагорни Карабах.

Първоначалните протести в Армения след предаването на Нагорни Карабах на Азербайджан изглежда се изкривяват в посоката на предпочитания от Кремъл разказ, въпреки че не е ясно дали Кремъл ще запази силната подкрепа на Армения за Русия в дългосрочен план след бездействието на руски мироопазващи сили.

Доклад на базираната в Полша разузнавателна организация с отворен код Rochan Consulting установи, че Балтийският флот на Русия е значително отслабен поради войната в Украйна. Rochan Consulting отбеляза, че флотът на Балтийско море е загубил способността си да провежда широкомащабни десантни настъпателни операции, тъй като неговите десантни кораби от клас Ropucha и 336-та морска пехотна бригада са участвали в бойни действия в Украйна.

В доклада се посочва, че три от десантните кораби на Балтийския флот са се разположили в Черно море и сега не могат да се върнат обратно в родните си пристанища в Балтийск и че 336-а морска пехотна бригада е претърпяла значителни загуби в битка в Украйна, което значително ограничава възможностите на флота за проекция на мощност в Балтийско море.

Украинският партизански канал Mariupol Sprotyv съобщи на 25 септември, че украинските партизани са унищожили електрическа трансформаторна инсталация близо до окупирания Стари Крим, Донецка област.

Руските власти продължават да депортират деца от окупирана Украйна в Русия. Окупационната администрация на Херсонска област допълни съобщение от 25 септември, че руското Министерство на културата е изпратило 90 деца от окупираната Херсонска област в Москва и Санкт Петербург за неопределен период от време. Руското министерство на културата ще изпрати друга група деца с неопределен брой в Русия от окупираната Херсонска област през октомври.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук