Световните издания съобщават за украинска ракетна атака с голяма интензивност, извършена в Токмак.

Ракетите Himars са ударили по улиците и в индустриалната зона в северната част на града. Има най-малко 1 загинал и 11 души (включително три деца) са ранени.

Разпръснатите контингенти на ЧВК Вагнер вероятно ще се върнат на фронта, за да се бият срещу Украйна в редиците на руската армия.

Анализаторите от Института за изучаване на войната смятат, че тези бойци няма да могат да помогнат на руските сили значително да обърнат ситуацията в своя полза на бойното поле, информира "УНИАН". Те няма да покажат същата ефективност, каквато имаха под ръководството на Евгений Пригожин и Дмитрий Уткин.

Докладът на ISW цитира изявление на бившия началник на Луганската регионална военна администрация Сергей Гайдай от 23 септември, че отрядите на „Вагнер“ действат в този регион и в различни участъци от фронтовата линия. Той обаче не знае броя на бойците или информация за организацията, под която действат в Украйна.

Според анализатори, източник, свързан с ЧВК "Вагнер", съобщава, че около 500 наемници, включително тези, които са отказали да участват в бунта на 24 юни в Руската федерация, са се присъединили към нова неустановена организация.

Тя е създадена от бившия началник на кадровия отдел на вагнеровците. Очаква се бойците да участват в боевете на южния фланг на Бахмут.

„Такива съобщения показват, че силите на "Вагнер" са фрагментирани и е малко вероятно да се организират в сплотена бойна сила или да повлияят на руските бойни способности, ако се завърнат в битка в Украйна“, се казва в доклада.

Представителят на Военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна Дмитрий Плетенчук съобщава, че в началото на войната броят на корабите на руския Черноморски флот е бил 13 единици. Към момента 5 от тези кораби не са боеспособни.

„От началото на военните действия в Черно море Руската федерация имаше 13 единици - 7 от тях бяха стандартни, други 6 те използваха под прикритието на учения преди войната, за да подсилят групировката си.

5 от тях вече не са боеспособни, 2 от тях са почти напълно унищожени според информацията, с която разполагаме”, каза той пред FREEДОМ, цитиран от "УНИАН".

Плетенчук подчерта, че сега за Русия е важно да защити оцелелите кораби, тъй като руската армия ще имат нужда от тях за осигуряване на логистика в случай на окончателно унищожаване на Кримския мост.

"Този парк е доста стар. И, естествено, на него се възлагат големи надежди, защото ако Керченският мост бъде разрушен, натоварването на тези кораби веднага ще се увеличи", заключи Плетенчук.

Ударът на украинските въоръжени сили по сградата на щаба на Черноморския флот в Крим е подпомогнат от системите за наблюдение и насочване на Северноатлантическия алианс, заявява бившият офицер от американското разузнаване Скот Ритър в интервю за Джеф Норман в предаването му Ask the Inspector, съобщават световните издания.

„Удар по щаба. Това нямаше как да се случи без участието на Великобритания, САЩ и НАТО“, смята експертът.

Според него по време на ракетната атака срещу Крим американският Boeing P-8 Poseidon е бил вдигнат във въздуха. Това е много усъвършенстван разузнавателен самолет, предназначен за събиране на информация и радиоелектронна борба, припомня той.

„Сигурен съм, че той е летял специално за координиране на действията“, казва Ритер.

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук