Сблъсъците между полицията и протестиращите във Флоренция и други италиански градове се дължат на "насилствени крайни елементи", които се стремят да експлоатират извънредната ситуация с коронавируса (COVID-19). Това обяви вътрешният министър на Италия, цитиран от "Франс прес".

През изминалата седмица протестиращи излязоха по улиците в градове в цяла Италия, включително Рим, Неапол и Торино, за да критикуват нова поредица от ограничения за спирането на тревожното нарастване на заразените с коронавируса, дори след като правителството обмисля по-строги мерки.

Неразрешен протест късно снощи в ренесансовия град Флоренция се превърна в насилие, след като полицията се опита да забрани на около 200 души, събрали се в центъра на града, да влязат на площад "Синьория".

Разразиха се сблъсъци между полицейски части за борба с безредиците и протестиращи, някои от които хвърляха коктейли "Молотов", бутилки и камъни, преобръщаха кофи за боклук и чупеха охранителни камери.

"За съжаление има насилствени крайни елементи, които се опитват да проникнат на площадите, за да се възползват от социалния и икономическия дискомфорт в този труден момент," изтъкна вътрешният министър Лучана Ламорджезе пред вестник Il Foglio.

Ламорджезе посочи, че сред протестиращите е имало млади хора с криминални регистрации, футболни хулигани и крайнодесни активисти, които "намират възможност да експлоатират законни демонстрации".

Кметът на Флоренция Дарио Нардела написа във Facebook, че градът е преживял "сюрреалистична, ужасна и мъчителна нощ".

"Това не е начинът да протестирате срещу оплакванията си, не по този начин изразявате страданията си", пише Нардела.

"Тези, които правят поразии във Флоренция, трябва да платят за това, което са направили", настоява още градоначалникът.

В Болоня, която се намира на около 80 километра от Флоренция, снощи също протестираха няколкостотин души, повечето от които млади мъже, включително футболни хулигани и някои, които правеха характерния фашистки поздрав.

Протестите се състояха, след като Италия вчера съобщи за 31 084 новозаразени, което е рекорд в рамките на 24 часа от началото на епидемията в страната.

Правителството на Италия обмисля налагането на блокади в големите градове на страната, включително Милано, Рим и Неапол, за да се опита да забави тревожния ръст на заразените.

"Срещаме се с експерти и обмисляме дали да не се намесим отново," каза премиерът Джузепе Конте.

Първата европейска страна, засегната тежко от пандемията през март, Италия претърпя повече от двумесечна карантина, която опустоши и без това затруднената икономика.

В неделя Италия въведе нови национални ограничителни COVID-19 мерки, включително затваряне на всички кина, театри, фитнес зали и басейни и затваряне на ресторанти и барове в 18:00 ч..

Новите ограничения предизвикаха вълна от демонстрации в Рим, Милано, Неапол и Торино в понеделник и вторник, белязани от насилие и вандализъм, като полицeйски части за борба с безредиците използваха сълзотворен газ по групи млади хора, хвърлящи бутилки и камъни.

По-рано днес президентът на южната област Кампания подписа нов указ за затваряне на училищата до 14 ноември.