Манфред Вебер беше избран за голямо мнозинство за председател на Европейската народна партия по време на 27-я конгрес на партията, който се провежда в Ротердам, Нидерландия.

Като единствен кандидат той наследи на поста Доналд Туск, който през юли миналата година обяви, че се оттегля от председателсткото място след като стана лидер на либералната "Гражданска платформа" в Полша, съобщава БНР. На конгреса присъства председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

По време на висшия форум, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, чиято партия членува в ЕНП, упрекна  управляващите за ситуацията с бежанците у нас и припомни, че партията му е била инициатор за оказване на военна помощ за Украйна:

"Осъждайки руската агресия, нашата партия внесе в българския парламент проект да предоставим въоръжение на Украйна. Само че управляващата коалиция, а една от партията ги нарече приятелска държава, не се съгласиха да предоставим това въоръжение. Сега чувам, че имаме какви ли не предложения, но важното не го свършихме. Отношението към мигрантите в България в момента -  не искам да ви казвам какво е - ще го видите в социалните мрежи".

Борисов шокиран от страшното изражение на Константинова, съзря скрити обещания от кабинета "Петков"
 
По време на конгреса в Ротердам Борисов проведе срещи с Манфред Вебер и с председателя на Европарламента Роберта Мецола. Утре ще стане ясно дали българският еврокомисар Мария Габриел ще запази заместник-председателското място в Европейската народна партия. За този пост ще се борят още 10 кандидати.