Още не е ясно дали катастрофиралият сирийски „МиГ”, паднал на границата с Турция, е свален от протурската опозиционна групировка „Ахрар аш-Шам”, или паднал по технически причини. „Умерените въстаници” си приписват заслугата, пилотът също твърди, че е атакуван от земята.
Във всеки случай ситуацията е крайно неприятна за Турция. Вероятно това е причината Анкара да побърза да заяви, че е готова да направи отстъпки на Башар Асад и уточни, че сирийската земя трябва да принадлежи на сирийците.
 
До падането на самолета, както писа руското издание „Взгляд”, бяха констатирани няколко случая на сблъскване на сирийската и турската армия или контролирани от нея групировки (ССА). Например край селището Тадеф (близо до Ал Баб) турски спецназ се опита да пробие отбраната на Сирийската правителствена армия с помощта на бронирана техника. Загинали 15 сирийски войници, трима попаднали в плен и непрекъснато ги показват по турските телевизии. Турският спецназ обаче загубил една бронирана машина и около 40 убити и ранени, съобщи ливанската агенция AMN.
 
Всичко това станало, след като операция „Щит на Ефрат” е предварително отдавна съгласувана с Москва и са договорени следващите планове – линията на разграничение преминавала по шосе М4.
 
След падането на изтребителя Москва светкавично се намесила и за да не влиза в конфликт с нея, турският премиер Бинали Йълдъръм обяви, че не е против контрола на сирийската правителствена армия над град Манбидж, предаде РИА Новости. Именно тогава той бил принуден да добави, че сирийската земя остава за сирийците и че сирийските кюрди напускат града.

Екип на БЛИЦ