Съдиите в процеса срещу заподозрените за свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии през 2014 г. над Източна Украйна приеха днес искане на защитата да бъдат разследвани алтернативни обяснения за катастрофата, предадоха световните агенции.

Според нидерландските прокурори самолетът, пътувал от Амстердам за Куала Лумпур, е бил умишлено свален с ракета БУК от проруските сили в Украйна, които са се сдобили с ракетната установка от руска военна база от другата страна на границата.

След почти шестгодишно проучване, извършено от международни следователи, през март започна съдебен процес срещу четирима обвиняеми за свалянето на самолета, при което загинаха всички 298 души на борда.

Четиримата - руснаците Сергей Дубинский, Олег Пулатов и Игор Гиркин и украинецът Леонид Харченко - остават на свобода. Пулатов е дал указания на адвокати да го защитават, а останалите трима са съдени задочно без представители.

Русия отрича да има вина за катастрофата и предлага алтернативни обяснения, отхвърляни от международните следователи.

Сега съдът прие искане на адвокатите на Пулатов разследващите съдии да получат показания от повече свидетели, за да проучат други възможни сценарии. Тези алтернативни обяснения включват теория, че пътническият самолет е бил свален по погрешка или че е бил използван като щит за военен самолет.

Процесът беше отложен до 31 август, за да се даде време на разследващите съдии да изслушат допълнителните свидетели, а на защитата - да се срещне с Пулатов.

Адвокатите казват, че досега не са могли да се срещнат с него лично и да споделят подробности за разследването, защото ограниченията заради коронавируса не позволяват да се пътува до Русия, където се намира той.