Министърът на транспорта на Малайзия Антъни Лок нарече обвиненията срещу Русия за сваленето на Боинга от полет MH17 над Донбас бездоказателствени, съобщава ChannelNews Asia.

Според него следствието не е представило материали, свидетелстващи за причастността на Москва към трагедията.

"Отговорните за разследването нямат право просто така да вземат и да посочат с пръст Русия", казва Лок.

Малайзийският Boeing 777, която летеше от Амстердам до Куала Лумпур, се разби на 17 юли 2014 г. край Донецк в източната част на Украйна. На борда му имаше 298 души, предимно граждани на Холандия, Малайзия и Австралия, всички загинаха.

Веднага след катастрофата Киев обвини опълченците за катастрофа. Те казаха, че не разполагат със средства, които биха направили възможно свалянето на самолет на такава височина.

Миналата седмица международният следствен екип JIT, в който участват следователи от Холандия, Украйна, Малайзия, Белгия и Австралия, представи междинните резултати от разследването. Според експерти самолетът е бил свален от ЗРК "Бук", принадлежащ на 53-та зенитно-ракетна бригада от Курск.

Министерството на отбраната на Русия отбеляза, че заключенията на JIT се основават на непроверена информация от социалните мрежи. Освен това разследването пренебрегна свидетелствата на очевидци и данните от руската страна.

Руското външно министерство заяви, че докладът на международната група е голословен. Кремъл подчерта, че Москва ще признае резултатите от работата на JIT само ако бъде допусната към разследването. 

Вчера се забеляза и известна промяна в позицията на Холандия. Амстердам не изключва, че върху Киев може да бъде стоварена отговорността за трагедията с малайзийскиия Boeing полет MH17 в Донбас, заяви министърът на външните работи на Холандия Стеф Блок, цитиран от Parool.

Съобщава се, че по време на дебати в парламента на кралството е било обърнато внимание на факта, че Украйна не е затворила въздушното си пространство над югоизточната част от страната, където са се водили бойни действия. "Аз нищо не изключвам", е заявил Блок по време на обсъжданията. Същевременно тай е добавил, че няма достатъчно "легални основания" за привличането на Украйна към отговорност. 

Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ