Самолетоносачите с право се считат за най-мощните представители на бойните кораби в света. Именно те са начело на ударните групи и решават най-важните задачи.

Те обаче имат и значителни недостатъци, като много високи производствени и експлоатационни разходи. Не всички държави могат да си позволят такива бойни кораби, пишат медии.

Най-близката алтернатива на тях по характеристики са хеликоптероносачите или големите десантни кораби, които имат широк набор от функции. Именно с тях руското министерство на отбраната искаше да укрепи флота.

През 2011 г. Москва и Париж подписаха договор за доставка на два “Мистрала” (кораби от десантния клас), но за съжаление френската страна не изпълни задълженията си по сделката.

През 2014 г. имаше рязко влошаване на отношенията между Руската федерация и западните страни. Вашингтон започна да оказва натиск върху Париж, в резултат на което последният беше принуден да развали договора и да намери нов купувач на “Мистрал”.

Такъв стана Египет. Москва остана без кораби, но получи неустойка и техническа документация за хеликоптероносачите.

Тази ситуация остави неприятен послевкус. Стана очевидно, че човек не може да разчита на Запада, особено що се отнася до съвременните оръжия. Русия обаче много бързо намери изход от тази ситуация.

Съвсем наскоро медиите писаха, че в Крим се строят едновременно два десантни кораба с водоизместимост 25 хиляди тона и дължина около 220 метра.

Те ще могат да транспортират около 20 хеликоптера и 900 морски пехотинци. Към днешна дата практически нищо не се знае за техническите характеристики на морските гиганти. Има обаче всички основания да се смята, че те ще конкурират френските “Мистрали”.

След въвеждането в експлоатация на хеликоптероносачите, Руската федерация ще компенсира недостига на носещи авиация военноморски бойни единици, които ще охраняват руските морски граници.