Заместникът на съветника по националната сигурност на САЩ Майкъл Флин беше изненадващо уволнен, което предизвика още по-голяма ескалация в напрежението между Флин и разузнавателните служби. Вчера Робин Таунли, е информиран, че ЦРУ отхвърля искането му разширяването на достъпа до информация, необходим за обслужването на Съвета за национална сигурност. По-късно бившият морски офицер е бил уволнен със съгласието на новия директор на ЦРУ Майк Помпео. За момента от там не дават конкретно обяснение за отказа, уточнява БГНЕС. 
Според източници от щаба, причината е скептицизмът по отношение на работата на Таунли, защото разузнавателната общност се чувствала застрашена от Майкъл Флин и близките до него хора. Топлите отношения на Флин с Русия - един от водещите американски геополитически врагове, също се оказва проблем, който тревожи разузнаването. 

Разкрития на "Вашингтон пост" уличиха съветника на Белия дом по националната сигурност Майкъл Флин в неправомерно обсъждане на американските санкции срещу Русия с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк. Според изданието Флин е провел поредица от частни разговори с Кисляков на 29 декември - в деня, в който Обама предприе рестриктивни мерки срещу Русия заради предполагаемата намеса на Москва в президентските избори в САЩ. 

Изданието, което се позовава на анонимни настоящи и бивши служители на САЩ, посочва още, че някои висши американски представители са изтълкували комуникацията между двамата като "потенциално незаконен" сигнал към Москва за възможна отмяна на санкциите, наложени от правителството на предишния американски президент Барак Обама. 

В сряда Флин отрече да е обсъждал санкциите с Кисляк, но в четвъртък той оттегли опровержението си. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!