Инвестиционната компания на саудитския принц Ал-Уалид бин Талал Kingdom Holding инвестира повече от 500 млн. долара през пролетта на 2022 г, съобщи компанията в Twitter, цитирана от Reuters.

Въпреки, че много западни държави наложиха санкции на руски енергийни фирми и техните ръководители след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, инвестицията на Саудитския принц може и да се окаже печеливша в дългосрочен план, пишат анализатори.

През февруари Kingdom Holding инвестира 1,37 млрд. саудитски риала (приблизително 365 млн. щатски долара) в американски депозитарни разписки на "Газпром" и около 196 млн. щатски долара (приблизително 52 млн. щатски долара) в глобални депозитарни разписки на "Роснефт". 

The National Interest: Как Западът не успя да изолира Русия

Освен това е инвестирала около 410 млн. риала (109 млн. долара) в американски депозитарни разписки на "Лукойл" между февруари и март 2022 г. 

Припомняме, че на 30 юни 2022 г. акционерите на "Газпром" решиха на годишното събрание задочно да не изплащат дивиденти за 2021 г.  В резултат на това решение акциите на компанията паднаха с 32% до 202 рубли за акция на Московската фондова борса сутринта на 30 юни. 

За разлика от тях "Роснефт" реши да изплати рекорден дивидент от 41,66 рубли/акция, като отчете междинните плащания, включително към чуждестранни инвеститори.

Саудитска Арабия и Русия ръководят групата ОПЕК+, съюз, създаден през 2017 г. между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзнически производители като Русия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук