Представител на "Хамас" предупреди днес, че палестинското ислямистко движение няма да освободи още от заложниците, които взе при атаката си в Израел преди близо два месеца, и дори няма да води преговори по въпроса, докато израелската агресия срещу ивицата Газа спре, предаде Ройтерс.

"Ние държим Нетаняху изцяло отговорен за живота на израелските заложници и за възпрепятстването на изпълнението на сделката за размяната им срещу палестинци, държани в израелски затвори", каза на пресконференция Осама Хамдан.

Малко по-рано висш израелски военен обяви, че израелската армия е влязла в центъра на град в южната част на Ивицата Газа във вторник - деня на най-интензивни сражения от началото на сухопътната операция, предприета в палестинската територия в отговор на нападението в Израел на 7 октомври.

Движението "Хамас", което управлява в ивицата Газа от 2007 г., междувременно обяви, че броят на хората, убити при израелски удари в крайбрежното парче земя от началото на конфликта, е надхвърлил 16 хиляди, предаде Франс прес. Тези данни не са проверени по независим път. Убитите в Газа вече са 16 248. Над 70 процента от жертвите са деца и жени, съответно 7112 и 4885, каза в прессъобщение "Хамас".

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук