Електронни устройства и документи, взети от бойци на "Хамас" след атаката от 7 октомври, разкриват години на планиране и много високо ниво на "детайлност и готовност" при подготовката на нападението, предаде АФП.

Материалът, взет от мъртви или заловени палестински въоръжени мъже, показва подробни планове за нападение, което има за цел да предизвика "такъв шок, че да сломи духа на хората".

"Данни от мобилни телефони, компютри, таблети, GPS устройства, камери GoPro, карти и преносими компютри "показват години на планиране как да се атакуват бази и кибуци", каза офицер от израелското разузнаване.

На 7 октомври стотици от "Хамас" и съюзнически бойци от Газа нахлуха в Южен Израел, убивайки повече от 1200 души, предимно цивилни, и вземайки около 240 заложници.

В отговор Израел обеща да унищожи "Хамас" с безмилостни бомбардировки и наземна офанзива. Според здравното министерство, управлявано от "Хамас", израелската военна кампания е убила около 15 900 души, предимно жени и деца.

За да анализира материала, Израел отново активира военно разузнавателно звено, наречено "Амшат", за да прегледа многобройните арабски документи и да дешифрира милиони електронни данни. Заедно те съставляват "боен план. Нивото на детайлност и готовност са най-голямата изненада за Израел.

Отрядът "Амшат" е основан след арабско-израелската война от 1973 г., когато Израел е ударен от египетски и сирийски атаки, и оттогава е активиран няколко пъти.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук