Организацията за ислямско сътрудничество обяви Източен Йерусалим за столица на Палестина "под окупация" и призова САЩ да се оттеглят от мирния процес и от решението си за свещения град. Това съобщават турски медии.

Това се отбелязва в декларация, приета по време на провежданата в Истанбул извънредна среща на лидерите на мюсюлманския свят.

Форумът е организиран във връзка с решението на САЩ да признаят Йерусалим за столица на Израел.

Те признаха Палестина за държава със столица Източен Йерусалим. 

В официалното комюнике те отхвърлят и осъждат по най-категоричен начин едностранното решение на президента на САЩ Доналд Тръмп, определяйки го за "незаконно", а също така за атака срещу историческите, законните, естествените и националните права на палестинския народ.

Според тях действията на Вашингтон са умишлени с цел подкопаване на всички мирни усилия. Лидерите смятат, че решението на САЩ подпомага екстремизма и тероризма, а също така заплашва международния мир и сигурност.

Организацията за ислямско сътрудничество подкрепя стремежите на палестинците за собствена страна в границите от преди 4 юни 1967 г. Те също така подкрепят решението за две държави със столица Източен Йерусалим на Палестина. Лидерите призовават международната общност да действа активно и сериозно за постигане на това решение.

В декларацията се казва още, че траен мир може да бъде постигнат с прекратяване на окупацията и създаване на независима Палестина.

"Обявяваме Източен Йерусалим за столица на Държавата Палестина и каним всички страни да признаят Държавата Палестина и Източен Йерусалим като окупирана столица", се казва в приетия документ.

На форума присъстваха лидерите и представителите на 57 мюсюлмански държави.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: news.bg