Останките на една от най-известните подводници на американските военноморски сили от Втората световна война са открити в Южнокитайско море осем десетилетия след последното й патрулиране.

За находката съобщиха от Navy’s History and Heritage Command.

Подводницата „Хардър“ лежи на дълбочина около 900 метра от северния филипински остров Лусон, изправена и непокътната, с изключение на повреда зад конунга от японска дълбочинна бомба, се казва в съобщение за пресата на NHHC.

„Хардър“ е загубена в битка на 24 август 1944 г. заедно с целия си екипаж от 79 подводничари, докато е на шестия си патрул за войната, докато САЩ се опитват да си върнат Филипините от окупационните японски сили.

„Хардър“ е загубен в хода на победата. Не бива да забравяме, че победата има цена, както и свободата", заяви в съобщението за пресата директорът на NHHC Самюъл Джей Кокс, пенсиониран адмирал от Военноморските сили на САЩ.

Според историята на ВМС на САЩ „Хардер“ потапя два японски ескортиращи кораба край полуостров Батаан на 22 август 1944 г., а след това се отправя на север покрай брега на Лусон с още две подводници в търсене на още цели.

В сражение с японския ескортиращ кораб CD-22 сутринта на 24 август „Хардър“ изстрелва три торпеда, които не попадат в целта, а по-късно е потопена от петата дълбочинна атака на японския кораб, според японски документи, цитирани от NHHC.

NHHC заяви, че корабокрушението на „Хардър“ е потвърдено от данните, предоставени от проекта Lost 52 - проект, ръководен от Тим Тейлър, главен изпълнителен директор на Tiburon Subsea, за намиране на 52-те американски подводници, загубени през Втората световна война.

Групата вече е открила поне шест подводници от Втората световна война, заяви NHHC.

„Благодарни сме, че проектът „Lost 52“ ни даде възможност още веднъж да почетем доблестта на екипажа на подводницата „Hit “em Harder'“, каза Кокс от NHHC, позовавайки се на мотото на кораба.

От NHHC заявиха, че потъналата подводница е „място за последен пристан на моряци, отдали живота си в защита на нацията, и трябва да бъде уважавана от всички страни като военен гроб“.

Филипините са американска територия, нападната от Япония непосредствено след удара ѝ по Пърл Харбър през декември 1941 г. До пролетта на 1942 г. американските и филипинските сили на Лусон се предават на силите на Токио и Япония използва завладения архипелаг, за да защити снабдителните си линии от Източна Индия и Югоизточна Азия.

Но към средата на 1944 г. САЩ отстраняват японските завоевания в Тихия океан и планират десанти, за да направят същото на Филипините.

Капитан на „Хардър“, чийто девиз е „Удряй ги по-силно“, е капитанът Самюъл Дилей, който посмъртно е награден с Медала на честта, най-високото военно отличие на САЩ, за действията си по време на петия патрул на „Хардър“ от март до юли 1944 г.

През това време „Хардър“ потопява три японски разрушителя, а други два вероятно са унищожени или тежко повредени в продължение само на четири дни, според National Medal of Honor Museum.