Океанографът Доун Райт разказа за необичайно откритие на дъното на Марианската падина. През 2022 г. тя проведе изследване на Challenger Deep, най-дълбоката точка на повърхността на Земята. 

Д-р Райт се спусна на дълбочина повече от 10 км в подводница с двама души и откри, че бутилка бира лежи в утайката на дъното на бездната. Интересното е, че дори все още има етикет.

Океанографът подчерта, че празната бутилка е успяла да достигне до най-пустата зона на планетата по-рано от изследователите. Тя го нарече символ на това как хората „дълбоко и неотменимо“ влияят върху екосистемите на Земята, съобщи Los Angeles Times.

„Още едно доказателство, че ние, като човечество, трябва да вършим по-добра работа за третиране на океана и местообитанията, в които живеем и от които в крайна сметка зависим“, каза д-р Райт.

През 2019 г. стана известно, че на дъното на Марианската падина са забелязани найлонов плик и опаковки от бонбони. Пластмасовите отпадъци могат да бъдат погълнати от морски обитатели и да станат част от хранителната верига.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук