Аварийната система за спасяване е отделила кораба с космонавтите и е спасила живота им от неуправляемия полет на ракетата. Това разкри източник от ракетнокосмическия отрасъл, предават световните агенции.

"Отказът за отделяне на задния блок на първата степен на ракетата и "ударът" по централния блок на втората степен на ракетата Союз-ФГ" е довел до загуба на ориентация на връзката на втората и третата степен с кораба. Системата за управление на носителя не е успяла за разчетеното време да парира извънпределните отклонения, затова автоматиката на аварийните системи за спасяване е включила двойката двигатели ПД860М в главния обтекател без всякакво участие на екипажа", каза източникът. 

Той поясни, че тези двигатели са разединили отсека с космонавтите и спускаемия апарат от ракетата и са ги привели в състояние на балистично спускане. Аварийният сигнал за включване на двигателите и евакуирането на кораба е бил даден въз основа на сигнал от датчиците за ъгловите скорости при отклонение на посоката на полета на ракетата от заложените в програмата параметри, каза източникът на агенцията. 

По-рано стана първата в историята на съвременна Русия авария с пилотируем космически кораб. Ракетата-носител "Союз-ФГ" не успя да изведе в орбита космическият кораб "Союз МС-10" с нов екипаж за МКС.

На борда на кораба се намираха руснакът Алексей Овчинин и американецът Ник Хейг. Те успяха да се върнат безопасно на земята в спасителната капсула. 

"Роскосмос" е създал специална комисия, която да разследва аварията. Русия в момента е преустановила стартовете с екипажи на борда.

Американският астронавт благодари на руските специалисти за помощта след аварията със "Союз"Американският астронавт от NASA Ник Хейг в профила си в Туитър изрази своята благодарност на руските специалисти за действията им след аварията по време на старта на ракетата "Союз". По думите му, руските оперативни групи са направили всичко възможно, за да гарантират тяхната безопасност. "Благодаря ви за подкрепата и искрените молитви. Оперативните групи действаха великолепно, гарантирайки нашата безопасност и връщайки ни при нашите семейства и приятели", написа той. 

 

Превод и редакция: БЛИЦ