Няколко американски изтребителя F-18 бяха забелязани на 15 километра от границата на Румъния и Украйна, извършвайки странни маневри, пишат агенциите. Трябва да се отбележи, че изтребителите са въоръжени само с крилати ракети „въздух-въздух“, като става дума за далекобойни варианти на ракети AIM-120 AMRAAM, способни да поразяват цели на разстояние до 180 километра.

Жителите на североизточната част на Румъния съобщават за висока активност на американски изтребители F-18 близо до брега на Черно море. Отбелязва се, че самолетите на ВВС на САЩ са регистрирани само на 15 километра от границата с Украйна, докато последните правят странни маневри. Съдейки по описанието, самолетите са въоръжени с крилати ракети AIM-120 AMRAAM. Същите данни се потвърждават и от данните на мониторинговите ресурси "ADS-B Exchange" и "Flightradar 24", според които самолетът е извършил многочасов полет, като се фокусирал главно върху североизточната част на Черно море.

Отбелязва се, че такива полети се извършват с редовна честота - не само няколко пъти седмично, но и няколко пъти на ден, докато американски изтребители F-22 също са били забелязани тук по-рано.

Обстоятелствата на появата на американски изтребители тук остават неизвестни, но предвид факта, че последните дори не маскират присъствието си, очевидно е, че по този начин Пентагонът се опитва да демонстрира сила, коментират медиите.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук