Три самолета МиГ-31И с хиперзвукови ракети "Кинжал" са предислоцирани на летище Чкаловск в Калининградска област като част от допълнителните мерки за стратегическо възпиране. Това съобщиха в четвъртък от руското министерство на отбраната, цитирани от информационните агенции.

"Днес, 18 август 2022 г., в рамките на изпълнението на допълнителни мерки за стратегическо възпиране три самолета МиГ-31И с хиперзвукови ракети "Кинжал" бяха предислоцирани на летище Чкаловск в Калининградска област", ​​се казва в съобщението.

Агенцията уточни, че по време на полета е отработено взаимодействие с бойната авиация на 6-а армия на руските въздушнокосмически сили и ПВО, както и с морската авиация на Балтийския флот.

Виница e била атакувана с "Кинжал", а ето защо още няма ракетни удари по центъра на Киев

"На летище Чкаловск ще бъде организирано денонощно бойно дежурство на самолети МиГ-31И с хиперзвукова авиационна система "Кинжал", допълват от Министерството на отбраната.

"Кинжал" е най-новият руски комплекс с хиперзвукови аеробалистични ракети. За носител на комплекса са избрани изтребителите-прехващачи МиГ-31К и МиГ-31И. Ракетата "Кинжал" има ниска радарна видимост и висока маневреност и е предназначена за унищожаване на наземни и морски цели.

Скоростта на ракетата е 10 пъти скоростта на звука, обхватът на унищожаване е повече от 2 хиляди километра. Ракетата маневрира във всички участъци от траекторията, което й позволява да преодолее всички системи за ПВО и ПРО. Комплексът е оборудван с конвенционални и ядрени бойни глави. Масата на бойната глава е 500 кг.

Комплексите "Кинжал" са на опитно-бойно дежурство във въоръжените сили на РФ от декември 2017 г. Официално първото бойно използване на тези ракети е извършено на 18 март 2022 г. по време на войната в Украйна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук