Русия се надява, че ситуацията с транзита на товари за Калининград ще бъде разрешена, но разглежда и различни сценарии, в случай че блокадата продължи. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предават световните агенции.

"Чакаме тази ситуация да се разреши. Надяваме се на по-добър изход, но, разбира се, обмисляме и различни схеми при най-лошия сценарий, в случай на най-лошия развой. Така че засега не искаме да уточняваме нищо, все още се надяваме, че здравият разум ще надделее", отбеляза той в отговор на въпрос относно плана за реагиране, който властите на Калининградска област представиха на руското правителство и администрацията на президента.

На 18 юни Литва обяви, че налага забрана за транзит на стоки по железницата си към руския регион Калининград. Забраната важи само за стоки под санкционен режим. Няколко дни по-късно стана ясно, че ограниченията се разпространи и върху съхопътния превоз с камиони.

Руското външно министерство и Кремъл определят действията на Литва като незаконни и противоречащи на международните споразумения.

Литовските власти пък заявяват, че страната не налага едностранни или допълнителни ограничения, а само прилага последователно санкциите на ЕС.