Руските сили са използвали хиперзвукови ракети X-47M "Кинжал", за да нанесат удар по военни обекти във Виницка област на 7 август.

Това съобщи командването на военновъздушните сили на украинските въоръжени сили, информира "УНИАН".

Според информацията, основният носител на този тип ракети е изтребител Миг-31, като могат да се използват и бомбардировачи Ту-22М3 и Ту-160.

"Това е най-новият тип ракета, която Русия има на въоръжение. След като бяха приети на въоръжение през 2018 г., от тях бяха произведени само няколко десетки бройки.

- X-47M има бойна глава от 500 кг и скорост на ракетата от 3500 - повече от 12 000 км/ч. След като бъде изстреляна от самолет, ракетата се издига на голяма височина в горните слоеве на атмосферата. А по време на балистично приближаване към целта може да достигне скорост от около 12 000 км/ч", се казва в съобщението.

От украинското командване поясняват, че тактическите и техническите характеристики на тази ракета не позволяват на съществуващите средства за противовъздушна отбрана на украинските въоръжени сили да я открият и унищожат ефективно.

"От 24 февруари 2022 г. насам са регистрирани само няколко бойни употреби на този тип ракети, които врагът се опитва да използва за изключително важни цели", се казва в съобщението.

От началото на войната срещу Украйна Русия не е нанасяла удари по центъра на Киев, където се намира правителственият квартал.

Военният експерт Олег Жданов е обяснил защо досега централната част на столицата и държавните органи не са били обект на вражески атаки, съобщава "УНИАН".

Според него историческият център на Киев носи основите на историята, която Руската федерация вероятно смята за своя и се опитва да открадне.

"Вторият момент е, че всичко там е построено с очакването за ядрен удар по Киев. Затова бомбардировките там няма да решат никакъв проблем", обяснява експертът.

"Едно е, когато ударят индустриални зони или открито разположени инфраструктурни обекти. Друго нещо е, когато има съоръжения, които са предназначени за ядрен удар със средна мощност", добавя той.

Броят на военните кораби на руската армия в Черно море се е увеличил пет пъти, поради което нараства заплахата от ракетни атаки срещу Украйна. Това е съобщил военният експерт Александър Мусиенко, информира "УНИАН".

"Техният брой всъщност се е увеличил пет пъти, защото миналата седмица броят на тези кораби, според докладите на командването на Южния флот, е бил само две единици", казва той.

Експертът отбелязва, че заплахата от тях се състои в това, че могат да бъдат оборудвани с крилати ракети "Калибър", които Русия използва, за да обстрелва Украйна.

"Това означава, че броят на корабите на руските сили вече значително се е увеличил, съответно броят на потенциалните ракети, които са поставени на тези кораби, се е увеличило и, за съжаление, рисковете от удари срещу Украйна също се увеличиха", обобщи Мусиенко.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук