"Толкова червени линии си поставяме, че за пети път ще ходим на избори за година и половина. Нали разбирате, че това никак не е полезно за България". Това заяви по БТВ бившият външен министър и депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева.

"Дотам стигнахме, че вече не се интересуваме дали ще има правителство в парламента. Това вече е наистина опасно. Трябва да си говорят лидерите. Не е хубаво да се заричаш за нещо завинаги. На всяка цена трябва да се състави правителство в следващия парламент, защото ако това не стане, не знам след това кой въобще ще отиде да гласува", изрази мнението си тя.

Захариева коментира и обтегнатите отношения със Северна Македония.

"Благодарение на опозицията тогава ние внесохме предложение в парламента, с което да подкрепим решението на ЕС, така нареченото френско предложение за преговорна рамка. Защото тя се фокусира върху интересите и защитата на правата на българите в Македония.

Трябва да се опитат там властите да тушират напрежението, а не да го ескалират. Ще е грешка ако се върне ветото. Трифонов помага, такъв изказ помага на техните радикали. Тоест, те се подхранват един друг.

Напротив, това е супер добро предложение за България. Това е въпрос на права и демократични ценности. Когато се стремиш да влезеш в Европейския съюз, трябва да ги спазваш. Ще бъде груба грешка да се спре отново европейския път на Северна Македония.

Напротив, трябва да се настоява да се изпълнява преговорната рамка. Ако искат да отварят преговорни глави, трябва да ги изпълнят. Ако не го правят, няма да отварят глави. Но това вече е европейски въпрос", добави Е. Захариева.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук