Вътрешният министър и шефа на ДАНС биха могли да подпомогнат процеса по успокояване на обстановката, като недопуснат радикални елементи, обслужващи чужди интереси да преминат в РСМ. Това каза по Нова нюз ген. Димо Гяуров, бивш директор на Национална разузнавателна служба.

"Най-голямата грешка, която направихме, беше да се държим на висота. Да си мълчим, 20 години да търпим белите на по-малкия брат. Дойде време да обърнем палачинката. През последните 34 години македонските дипломати вървяха из Европа с "досие", изпълнено с черни краски по отношение на България.

Време е и ние да говорим за кражбата на история и тормоза над българи в Македония", смята Гяуров. 

По думите му Брюксел не ни разбира, а може и да не ни вярва.

"Наблюдавахме серия от доста неадекватни действия на лидерите на Северна Македония по казуса "Пендиков", като се започне от президента. Той направи страшен гаф, като предложи да се обявят за персона нон грата представители на ЕП, дипломати и други българи.

Пендаровски като че ли след това се разграничи от своето предложение. Трябва да се предприемат мерки, които да са добре разбрани както от македонците, така и от европейците. От години и у нас, и в РСМ има политически сили, които се възползват от патриотизма на българите, като всъщност опорочиха идеята за патриотизъм", коментира той. 

Според него отговорност имат и двете страни. Ако се стигне до ескалация, нито България, нито РСМ ще извлекат дивиденти. На база на възмущението на народа ще позволим да се набие клин помежду ни. Не бива да очакваме радикална промяна оттук нататък.

За момента Външно министерство действа адекватно на ситуацията, категоричен беше ген. Гяуров

"Спиране на междуправителствени проекти е отвъд границите на разумното", заяви генералът. И допълни, че референдум за смяна на политическата система у нас му звучи като виц, защото е незаконен, защото НС трябва да изготви специален проект "и защото би било обида за всеки юрист, задавайки му такъв въпрос".   

По темата с изпращането на танкове за Украйна ген. Гяуров счита, че ще бъдат изпратени към края на годината.

"Поне 2-3 месеца са нужни за интензивно обучение, трябва да се осигурят поддръжка и ремонти. Целта на изпращането на танкове е ясен политически жест, показващ, че Европа стои плътно зад Украйна", посочи бившият директор на Национална разузнавателна служба. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук