Вук Борилович (34), който вчера извърши безпрецедентно клане в Цетине, убивайки 10 души, включително две деца, се държал странно и проявявал признаци на параноично поведение, казват местните.

Според жителите на селището Медовина в Цетине Вук Борилович напоследък е бил изключително подозрителен, недоверчив към съседите си, с които е живял от години, и е проявявал някои признаци на параноично поведение, но никой не е могъл да предположи какво ще се случи на 12 август.

Казват, че не се обръщал много към съседите си, нито им говорил

Вук работеше в Националния парк повече от пет години, беше и началник на службата по хигиена на околната среда, отговаряше за поддържането на реда в парка, поставянето на мебели... Той беше трудолюбив човек, но напоследък беше забележимо отнесен. Идваше на работа, правеше каквото трябва и след това се изолираше, дистанцираше от колегите си. Той беше колега и приятел, който правеше всичко в живота си, за да помогне на тези, които обичаше, каза един от колегите на Борилович от НП "Ловчен" пред "Победа" късно снощи, заявявайки, че подобно клане може да е резултат само от затъмнение на умът.

Направил е бъркотия в къщата на съседа, изпотрошил е всичко в къщата му

Местните разказват, че преди 15 дни Борилович влязъл в къщата на един от съседите и създал хаос, като разбил всичко. Вчера той трябваше да постъпи в Психиатрията в Доброта заради психичните проблеми, които имаше напоследък.

Ако полицията беше реагирала навреме, след първото нападение над съседите и беше претърсила къщата на Борилович, вероятно щяха да намерят оръжие и да го отнесат, а те го изчакаха да отиде в болницата в Доброта за наблюдение , казва един от жителите.

След невижданата трагедия цяло Цетине е в шок. Казват, че напоследък Борилович смятал, че съседите му го преследват и че му "правят магии", че го крадат. Поради тази причина той наскоро поставил камери за наблюдение.

Очевидци: Поискахме оръжие от полицията, за да го спрем

Очевидци на ужаса разказаха пред Standard.me, че вчера те молили полицаите да им дадат оръжие, за да се опитат да го спрат, но не им позволили.

Според тях Борилович е стрелял и в посока на службите за спешна помощ, като им е попречил да стигнат до жертвите.

Поискахме оръжие от полицията, за да се опитаме да го доближим и да го спрем, но те се опитаха да преговарят с него напразно. За нас беше ясно, че човекът е луд и нямаше как да се договорят с него, каза един от очевидците.

Първите жертви са майка и двете й деца

Медицинската сестра Наташа Пайович Мартинович и двамата й сина - единадесетгодишният Марко и три години по-младият Масан бяха първите жертви на лудия Вук Борилович в Цетине. Според първоначалните данни на разследването, завчера в 15:30 часа Борилович е дошъл на етажа на къщата, където семейство Мартинович живеели като наематели. Вкъщи били само децата и майка им. Съпругът на Наташа не бил вкъщи по това време. Твърди се, че спорът е станал за наема - никой не знае точно как и какво.

Борилович взел оръжие и стрелял - първо по децата, които се опитали да се скрият зад вратата, а след това и по Наташа. Децата са загинали на място, а нещастната жена е починала от нараняванията си в болницата.

Според черногорските медии тогава Борилович се обадил на съпруга Милош и му казал: „Убих твоето и моето семейство“.

Той влязъл в дома на съседите, семейство Дрецун, убил там трима души (Даниела, Димитрие и Райко Дрецун), а след това застрелял и ранил тежко внука им Александър Дрецун (32 г.).

Той продължил да стреля - не пожалил нито чичо си Горан Джуришич, нито съседите Милан Митрович, Александра и Даниела Радунович. След това продължил и ранил още четирима съседи, както и полицая Любиша Максимович, който се опитал да го спре.

Клането беше предотвратено от Ненад Калугерович, местен жител, който го застреля и уби.


Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук