На Марс e съществувала цивилизация, подобна на земната. Марс е имал климат, подобен на този на Земята, с животински и растителен живот и разумна цивилизация, толкова развита като цивилизацията на Древния Египет на Земята. Но тя е загинала в ядрена война, счита известният физик Джон Бранденбург. Най-вероятно водородна бомба е била пусната от космоса в резултат на ядрена атака срещу Марс.

Според неговата теория, друга извънземна цивилизация е започнала войната. За причините за нападението можем само да гадаем. Д-р Джон Бранденбург само представя доказателства за това, че Марс е претърпял глобална ядрена катастрофа.

Това се основава на неговия анализ на два региона, единият от които е Сидония, където е открито известното, а след това и дискредитираното „лице на Марс“. Това, според д-р Бранденбург, е артефакт на древна извънземна раса.Една от предполагаемите ядрени експлозии е унищожила цивилизацията в Сидония-Менса, а друга, по-малка, е погубила цивилизация в регион, наречен Галактически Хаос. "Анализът на новите изображения от орбиталните апарати Odyssey, MRO и Mars Express в момента показва убедителни доказателства за разрушени археологически обекти на тези места", казва ученият.

Според мнението на учения, червеният цвят на Марс може да е причинен от последствията на термоядрените взривове. Доктор Бранденбург твърди, че повърхността на планетата сега е покрита с тънък слой от такива вещества като уран, торий и радиоактивен калий. Тя може да бъде изчистена като бъде изпратен всичкия този "боклук" в орбита. Но кой ще го направи?

Бранденбург също така опровергава и предположението, че ядрената катастрофа може да е била случайност или резултат от някакви природни катаклизми. Това очевидно е преднамерен акт на агресия, насочен към унищожаване на цяла цивилизация, твърди той. Не случайно в атмосферата на Червената планета се срещат частици, подобни на изотопите на водородната бомба.

Потвърждение на своята теория, Джон Бранденбург очаква да получи от космическата програма Mars Odyssey, осъществявана в НАСА. По-специално, сондата трябва да открие ксенон-129 и други радиоактивни елементи на Марс.

Ученият смята, че трябва да подготвим пилотирана мисия до Марс колкото е възможно по-скоро, за да разберем какво се е случило в миналото.

Превод и редакция: БЛИЦ