В Индия на пациент с коронавирус е поставена диагноза „зелена плесен", заболяване, причинено от плесента на аспергилус. Според лекари това е първият подобен случай, регистриран в страната.

"Зелена плесен" е идентифицирана при 34-годишен пациент, който е имал тежък COVID-19: 90% от белите му дробове са били засегнати от вируса, съобщава glasnews.bg, позовавайки се на Hindustan Times.

След като мъжът се възстановил от коронавируса, температурата му се повишила и започнало кървене от носа. Първоначално лекарите смятали, че той се е разболял от мукормикоза („черна плесен“), но по време на прегледа му е поставена диагноза аспергилоза. Сега пациентът се лекува в болница в Мумбай.

В началото на май 2021 г. в Индия, където жертвите на пандемията на коронавируса нямат време да бъдат кремирани точно по улиците, е идентифицирана мукормикоза или „черна плесен“ . Болестта засяга носоглътката, белите дробове и очите. През последните седмици броят на случаите на мукормикоза в Индия се е увеличил със 150%.

По-рано в страната почина първият човек, заразен с „жълта плесен“.