Редица европейски страни започнаха да облекчават карантинните мерки или се готвят постепенно да отменят ограничителните мерки, които са въведени от няколко седмици за спиране на разпространението на новия коронавирус, съобщава БТА.

Следват няколко примера:

ИТАЛИЯ

Италия е първата европейска страна, която въведе карантина на 10 март. Там от вчера възобновиха работа някои строителни работници и заводи за индустриални машини, автомобили или луксозни стоки.

От 4 май хората ще могат да посещават свои роднини и да се събират в ограничен брой, като частните празненства остават забранени. Парковете отново ще отворят, но посетителите в тях ще трябва да спазват социално дистанциране.

Целият фабричен и строителен сектор, както и търговията на едро за тях ще бъдат отворени, както и баровете и ресторантите, но само за храна за вкъщи. Пълното им отваряне ще е чак на 1 юни, както и на козметичните и фризьорски салони.

На 18 май ще могат да отворят всички магазини за търговия на дребно, както и библиотеките, музеите и други културни обекти.
Училищата остават затворени до септември.

Няма съществени промени за свободата на движение, което сега е ограничена до общината на адресно регистриране и се допуска само за ходене на работа и по здравни причини.

На 4 май Италия ще започне кампания от тестове на 150 000 души.

ИСПАНИЯ

В неделя Испания започна да облекчава една от най-строгите карантини, въведена на 14 март, като разреши на децата да излизат навън с един възрастен придружител.

На възрастните ще се разреши да се разхождат или да спортуват индивидуално от 2 май, ако ходът на заразата продължи да се забавя.

Част от работниците вече се върнаха в заводите и на строителните обекти на 14 април. Раздадени са им няколко милиони маски.

Днес правителството ще представи план за облекчения на ограничения за средата на май.

Испания започна изследване с тестване на 60 000 до 90 000 души, за да прецени какъв процент испанци са образували антитела.

ГЕРМАНИЯ

Германия въведе ограничителни мерки на 16 март и започна облекчаването им на 20 април с отварянето на повечето магазини с площ под 800 кв. м.

Всяка провинция обаче разполага със своя преценка в определени рамки и може да взема самостоятелни решения.

Началните и средните училища ще отворят на 4 май, започвайки от най-възрастните ученици. В Бавария учебната година ще се възобнови седмица по-късно.

Културните обекти, баровете, ресторантите (освен за доставки), зоните за игра на открито и спортните терени остават затворени. Масовите събирания на хора, например на концерти или спортни прояви, остават забранени поне до 31 август.

Берлин залага на съвсем постепенно завръщане към нормалното, придружено от стотици хиляди тестове седмично. Носенето на маска постепенно става задължително в обществения транспорт, а в някои провинции и в магазините.

Телефонното проследяване на контакти на заразени ще бъде засилено.

БЕЛГИЯ

Повечето търговски обекти ще отворят на 11 май, стига да спазват мерките за социално дистанциране.

Ресторантите ще отварят постепенно най-рано от 8 юни. За кафенетата и баровете няма определен график.

Някои училищни класове ще приемат отново ученици от 18 май. Предимство се дава на най-горните класове в началното и средното образование и на първи клас. Ще се допускат най-много по 10 ученика на паралелка.

В обществения транспорт носенето на маска върху носа и устата става задължително от 4 май.

АВСТРИЯ

Учениците постепенно ще се връщат в училище от 4 май, започвайки от най-горните класове, в контролирани рамки.

Паралелките ще бъдат разделени на две, а учениците на 10 и повече години задължително ще носят маски извън класните стаи.

Виена вече разреши възобновяване на дейността на някои търговски обекти от непървостепенно значение, а от следващата седмица това ще важи за всичките.
Ресторантите ще могат отново да приемат клиенти от средата на май.

ФРАНЦИЯ

Във Франция карантинни мерки бяха въведени на 17 март. Днес премиерът Едуар Филип ще представи плана си за разхлабване на мерките от 11 май.
Очаква се училищата постепенно да възобновят занятията.

На 20 април страната облекчи ограничителните мерки в старческите домове, като разреши посещения без физически контакт.

СКАНДИНАВСКИ СТРАНИ

Дания и Норвегия, които са в режим на "полукарантина", са сред първите европейски страни, които започнаха да облекчават въведените си през март ограничения. Датчаните бяха и първите европейски ученици, които се върнаха в училище на 15 април.

В Швеция, за разлика от другите скандинавски страни, карантинирането на населението не е на дневен ред. Училищата и ресторантите остават отворени.