На 75 километра от норвежката столица се намира остров Бастой. Туристите не го посещават, въпреки че там има какво да се види.

Около двеста души живеят на острова, до който може да се стигне от Осло само за час. Седемдесет от тях са надзиратели и служители, останалите излежават присъдите си.

На остров Бастой се намира едноименният затвор, но той не прилича по нищо на останалите затвори. От снимките, направени вътре, изглежда така,  сякаш това е хотел и то много луксозен. 

Бастой е затворът, в който всеки злодей мечтае да влезе. Островът е придобит от норвежкото правителство в края на 19 век за 95 хиляди крони. В началото там са задържани непълнолетни престъпници.

В началото на миналия век затворът, изглежда, не е бил толкова добър, колкото сега - през 1915 г. затворниците организират бунт, няколко юноши бягат, но скоро са хванати.

След този инцидент хуманните власти решават да прекратят строгия режим. Но са необходими години, за да се превърне този затвор в пансион за престъпници.

Сегашните жители на Бастой живеят много добре. Те работят (но без да се преуморяват), учат, почиват. Работата им е платена. Всеки затворник печели приблизително осем долара на ден. 

В свободното си време от праведен труд пандизчиите яздят коне, играят тенис и посещават сауната. Или църквата. Каквото им харесва.Никъде по света не можете да намерите толкова прекрасни, дружелюбни надзиратели, както на остров Бастой. Няма да чуете груба дума от тях, а що се отнася до физическото наказание, те дори не знаят какво е.

На този прекрасен остров царуват принципите на човечеството. И явно има защо, след като преди пет години Бастой бе обявен за най-добрата институция за хора, извършили неправомерно престъпление.

И ако си мислите, че там излежават присъди дребни мошеници или крадци, не. В затвора са настанени жестоки убийци и представители на най-опасната категория на престъпния свят.Те живеят в уютни дървени къщи. Всяка има отделна стая. Те гледат телевизия, четат книги (в местната библиотека има няколко хиляди публикации). Могат да ползват и интернет, макар и не повече от два часа на ден. 

Авторите на тази затворническа система смятат, че основното богатство на всеки човек е свободата. Те смятат, че ако престъпници бъдат въдворени в подобна система, шансът да се оправят, е много по-голям. 

Превод БЛИЦ